Lunapark | Konular | Kitaplar

Evlilik lunapark değildir!

Evlilik kara bir delik; içine düşeni yutuyor. Ama verimli bir konu; Yazarlar, yönetmenler evire çevire tüketemedi. Psikologlar da araştıra araştıra bitiremedi.

''Evlilik, lunapark gibi bir şey değil," diyor psikolog Emre Konuk. "Eğlenceli değil, ciddi bir proje. Her tarafını kırk - elli sene boyunca bağlıyorsunuz. Dolayısıyla lunaparka gider gibi evlendiğiniz zaman hayırlı olmuyor. Eğlence bitecek, o zaman evlenmeye karar vereceksiniz."

Bu sözleri duyan ve hayatını "Evlenip yuva kuracağım, sonra da çok mutlu olacağım" gibi sabit bir fikir üzerinden ayarlamış olanlar basbayağı hayal kırıklığına uğrayabilirler. Çünkü Konuk'un anlattıkları, işlerin pek de öyle kolay yürümediğini gösteriyor.

Evlilik, çoğunluğun bildiği, bazılarının da tahmin ettiği üzere zaten başlı başına bir mesele. Olsa bir türlü, olmasa bir türlü... "Doğru mu yapıyorum, yanlış mı?" kaygısını en çok içinde barındıran durum.

Özellikle günümüzde en çok korkulan 'müessese'lerden biri. Evlendikten sonra mutlu olmanın garantisini kimse size vermiyor, üstelik bu garantinin var olup olmadığı da pek belli değil. Ama bizim amacımız felaket tellallığı yapmak değil tabii. İnsanlar evlensinler, inşAllah mutlu olsunlar.

Fakat Konuk'un dikkati çekmeye çalıştığı bir nokta var ki, evliliğin gidişatını, sürmesini, sürmemesini belirleyebilir. Bu belirleme sonucunda da önlem alınabilir. Evliliğe Hazırlık Projesi adını verdiği bir araştırma ile kişilik özellikleri ile evlilik uyumu arasında önemli bir bağ olduğunu gören Konuk, araştırmasını daha da ilerletiyor.

Konular